Kuinka aloittaa uusi tanssiharrastus?

Toisella rytmitaju ja tanssitaito on hallussa jo luonnostaan tai saavutettavissa hyvin vähäisellä harjoittelulla, kun taas toiselle tanssiaskelten oppiminen, muistaminen ja rytmissä pysyminen voi olla hyvinkin hankalaa. Jokainen voi kuitenkin oppia tanssimaan, eikä tanssin hurmaa kannata uhrata omien taitojen häpeämisen vuoksi. Tanssiharrastuksen aloittaminen etenkin aikuisiällä voi tuntua suurelta kynnykseltä, mutta käytännössä se on hyvinkin helppoa.

Mikäli ajatus tanssitunnille menemisestä tuntuu kerta kaikkiaan mahdottomalta ajatukselta, voi tanssitaitoja harjoitella aluksi vaikka yksikseenkin. Aluksi on tietysti valittava yksi tai korkeintaan muutama laji, jonka haluaa opetella. Lajeja on runsaasti, esimerkiksi vakio- ja latinalaistanssit, kansantanssi, lavatanssit, hip hop, baletti, salsa, break dance ja jazztanssi. Lajia valitessa kannattaa pitää mielessä myös omat taidot ja fyysiset ominaisuudet: luontaisesti notkea ja taipuisa voi valita baletin, kun taas toivottoman jäykälle sopii taatusti paremmin jokin muu laji. Esimerkiksi internet tarjoaa runsaasti erilaista materiaalia tanssiaskelten opetteluun niin kuvien, tekstien kuin videoidenkin muodossa. Myös pelkästä musiikin kuuntelusta on monelle hyötyä.

Kun jonkinlaista perustaitoa ja –tietoa lajista löytyy jo omasta takaa, voi ujonkin tanssijan olla helpompaa osallistua tanssikoulujen tunneille. Suomessa on runsaasti erilaisia tanssikouluja eri puolilla maata, ja etenkin suuremmista kaupungeista löytyy tunteja lukuisille eri tanssityyleille. Useimmat tanssikoulut tarjoavat nykyään alkeistunteja myös aikuisille, joten aiempi kokemattomuus ei haittaa mitään. Omaa osaamattomuutta on turha hävetä ja tanssitunnille menoa ei kannata pelätä, sillä harvoin alkeistunneille osallistuu muitakaan ennestään jo kaiken osaavia. Itselleen ei kannata olla varsinkaan aluksi liian ankara ja vaatia liikoja, vaan iloita siitä, minkä on jo oppinut.

Pelkkä yksi tanssitunti viikossa harvoin riittää, mikäli haluaa tulla hyväksi tanssijaksi. Tanssimista kannattaakin harjoitella tanssituntien lisäksi myös esimerkiksi kotona. Kannattaa pitää mielessä, että harva oppii hyväksi tanssijaksi muutamassa viikossa. Taito vaatii ahkeraa harjoittelua, mutta on taatusti kaiken siihen kulutetun ajan ja vaivan arvoista.