Samba maailmalla ja Suomessa

Samba on 1900- luvulla Brasilian Rio de Janeirossa syntynyt tanssi- ja musiikkityyli. Samballa on afrikkalais-portugalilaiset juuret, ja tanssi kehittyi alun perin vastauksena afrikkalaisten rumpujen voimakkaalle rytmille. Samba on nykyäänkin tärkeä osa brasilialaista kulttuuria, ja maassa järjestetään muun muassa joka vuoden helmikuussa maailmankuulut, valtavat sambakarnevaalit.

Musiikin ja tanssin ohella tärkeä osa sambakulttuuria ovat erilaiset mielikuvitukselliset ja näyttävät asut. Karnevaaleilla lukuisat eri sambakoulut kilpailevat toisiaan vastaan ja se kuuluu myös latinalaisiin kilpatansseihin, jossa sitä tanssitaan parisambana. Parisamba on perinteistä riolaista karnevaalisambaa hitaampi ja sen peruselementtinä toimii voimakkaaseen lantionliikkeeseen päättyvä nilkkojen ja polvien rytmikäs taivutus.

Perinteisen samban musiikki lasketaan yleensä yks–ja–kaks–kol–ja–nel –tavalla, ja siitä on syntynyt useampia uusia musiikkityylejä, kuten sambarock (samban lisäksi mukana soulia ja funkia) sekä bossa nova, jossa on samban lisäksi piirteitä jazzmusiikista. Karnevaalisamban musiikista vastaa bateria-nimellä tunnettu soitinryhmä, jonka soittaman musiikin rytmiin tanssijat tanssivat.

Samba on saavuttanut kohtalaisen suosion myös Suomessa. Myös Helsingissä järjestetään joka kesäkuu oma sambakarnevaalitapahtuma, Helsinki Samba Carnaval, joka kerää kaduille vuosittain kymmeniätuhansia katsojia. Helsingin sambakarnevaaleilla kilpaillaan samalla myös samban suomenmestaruudesta. Suomen Sambakoulujen Liittoon SSKL:ään kuuluu yhteensä seitsemän sambakoulua eri puolella maata. Helsingissä sambaa voi tanssia Império de Papagaio- ja Força Natural -tanssikouluissa, Turussa Samba Cariocassa ja Lahdessa Samba Maracanãssa. Tampereella sambaopetusta tarjoaa puolestaan sambakoulu União da Roseira, Kokkolassa Samba el Gambo ja Seinäjoella Samba Tropical. Tanssikoulu Sambic järjestää sambatunteja useammassa eri Etelä-Suomen kaupungissa kuten Lahdessa, Helsingissä, Lohjalla ja Tuusulassa. Suomen Sambakoulujen liiton tehtävänä on lisätä suomalaisten kiinnostusta sambatanssia kohtaan, edistää sambaharrastuksen kasvua ja ylläpitää suomalaisten sambatanssikoulujen välistä yhteistyötä.