Suosittuja tanssilajeja Suomessa

Tanssiminen on erittäin suosittu harrastus kaikenikäisten suomalaisten keskuudessa. Eri puolilla Suomea toimii runsaasti erilaisiin tanssityyleihin keskittyneitä tanssikouluja, jotka tarjoavat opetusta niin aloitteleville kuin kokeneillekin tanssijoille. Jokaisesta suuremmasta kaupungista löytyy ainakin joitain eri tanssilajeja opettavia tanssikouluja.

Moni aloittaa tanssiharrastuksen jo lapsena ja perheen pienimmille onkin Suomessa tarjolla runsaasti eri lajivaihtoehtoja. Suuri osa tanssikouluista järjestää tunteja jo taaperoikäisille, ja viimeistään koulun aloittaneille tanssista kiinnostuneille löytyy jo varmasti oma ryhmänsä kaikista tanssikouluista. Pienet tytöt ovat usein kiinnostuneita muun muassa baletista, ja balettikoulut ympäri maan järjestävätkin usein tunteja jo aivan pienillekin balettitanssijoille. Pienten tunneilla on suuri merkitys, sillä baletin aloittaminen nuorena on erityisen tärkeää, mikäli tanssista haluaa enemmänkin kuin harrastuksen. Pojat ovat usein kiinnostuneita erilaisista katutansseista, ja näitäkin ryhmiä on usein tarjolla jo lapsille. Lisäksi kansantanssi- ja kilpatanssitunteja (latinalais- ja vakiotanssit) järjestetään yleensä jo melko pienille lapsille.

Nuoret ja nuoret aikuiset lienevät tanssituntien varsinaisia suurkuluttajia. Nuorille tanssityylejä on tarjolla rajaton määrä, joten jokainen tanssista kiinnostunut löytää varmasti oman lajinsa. Lajeja on tarjolla aina street dancesta, hiphopista ja diskotanssista salsaan, sambaan, kilpatansseihin ja capoeiraan.

Erityisen suureen suosioon nuorten naisten keskuudessa on noussut kunnonkohotukseen pyrkivä vauhdikas zumba, jonka askeleet perustuvat lukuisiin eri tanssilajeihin kuten flamencoon, salsaan, hip hopiin ja rumbaan. Nuorella aikuisiällä ei ole missään nimessä liian myöhäistä aloittaa mitään tanssiharrastusta, sillä useimmat tanssikoulut (ja jopa balettikoulut) järjestävät nykyään alkeistunteja myös aikuisille.

Aikuisempaan makuun tanssityyleistä ovat muun muassa humppa, tango ja valssi. Myös samba on kohottanut päätään Suomessa viime vuosien aikana, ja tanssilajista kiinnostuneen kannattaakin lukea myös artikkelimme Samba maailmalla ja Suomessa.

Nämä tanssityylit keräävät kesäisin tanssilavat täyteen, samoin kuin jokavuotiset Seinäjoen tangomarkkinat keräävät suomalaiset tangon ystävät yhteen. Varttuneemmat ihmiset ovat opetelleet lavatanssit yleensä jo nuorena ja pitävät vanhoja taitojaan yllä kiertäen erilaisia tanssitapahtumia. Vaikka nuorena ei olisikaan tullut tanssittua, voi tanssin ilon löytää vielä myöhemmälläkin iällä erilaisten tanssikoulujen aikuisten alkeistuntien kautta. Myös moni vanhemmista naisista on innostunut nuorten suosimasta latinalaistansseihin perustuvasta aerobisesta zumbasta.