Tanssijan palautuminen loukkaantumisen jälkeen

Tanssi harrastuksena tai ammattina on uskomattoman kuluttava vartalolle pitkien harjoituspäivien, kisojen ja esityksien takia. Moni loukkaantuminen johtuu liikkeiden toistuvuudesta ja liian lyhyistä palautumisjaksoista. Toisaalta myös väärä tekniikka, epäsopivat varusteet tai liian suuret treenimäärät altistavat loukkaantumisille. Tapaturmat eivät valitettavasti ole harvinaisia, sillä tanssi puskee äärirajoille ja kannustaa ottamaan riskejä.

Loukkaantumishetki itsessään tuntuu pieneltä, kun sitä vertaa sitä seuraavaan fyysiseen ja henkiseen palautumisjaksoon. Äkillinen loukkaantuminen nimittäin pakottaa tanssijan miettimään uudelleen asennoitumistaan ja motivaatiotaan tanssiharrastuksensa suhteen. Fysioterapia seuraa usein pitkään mukana vakavan loukkaantumisen jälkeen, ja palautuminen vaatii usein paljon ylimääräistä harjoittelua, jotta loukkaantumistekijät saadaan minimoitua. Loukkaantuneen haasteena onkin pysyä maltillisena ja varmistua, että palautumisaika on tarpeeksi pitkä ennen paluuta tanssilattialle.

Fyysinen palautuminen

Fyysinen palautuminen riippuu siitä, minkälainen tapaturma on kyseessä. Yleisin loukkaantumissyy on nilkan nyrjähdys, jonka lähes jokainen tanssija kokee tanssiuransa aikana. Uuden nyrjähdyksen välttämiseksi fysioterapia ja ympäröivien lihasten vahvistus on välttämätöntä. Muihin yleisiin tapaturmiin kuuluvat akillesjänteentulehdus, erilaiset nilkkaan, polviin ja varpaisiin kohdistuvat rasitusvammat sekä naksuvat lonkat ja lonkan rasitusvamma. Jos vamma pahenee, on syytä hakea ammattiapua. Fyysinen palautuminen nopeutuu, jos mieli ja vartalo keskittyvät lepoon. Rentoutuskeinona voi toimia esimerkiksi nettipelaaminen – siispä kokeile mitä tahansa peliä Elk Casino pelivalikoimasta, jotta mielesi pysyy virkeänä. Toisaalta nesteytyksestä huolehtiminen sekä tasapainoinen ruokavalio ovat tärkeitä etappeja palautumisessa. Tietyt liikunnanmuodot, esimerkiksi uinti, voivat edistää parantumista, mutta erityisistä harjoitusohjeista on hyvä konsultoida aina ensin fysioterapeutin kanssa.

Henkinen palautuminen

Henkisen palautumisen tärkeyttä loukkaantumisen jälkeen ei tule aliarvioida. Hyvä tanssija satsaa kaiken aikansa kehittyäkseen yhä paremmaksi. Kun harjoituksiin tulee äkillinen katko, on hyvä varautua siihen, että arjen rutiinit katoavat, ja että oma elämä menettää hetkellisesti merkityksellisyytensä. Onkin tärkeää olla kärsivällinen ja ottaa mieluummin liikaa kuin liian vähän taukoa harjoittelusta, jotta puolihoidettu vamma ei palaa äkillisesti takaisin. Toisaalta, jos loukkaantuminen on vakava, on tärkeää alkaa ajatella tulevaisuutta: jos en voi jatkaa tanssia samalla täydellä intensiteetillä kuin ennen, onko minun mahdollista löytää muita minua innostavia harrastuksia? Monet loukkaantuneet tanssijat keskittävät energiansa esimerkiksi koreografioiden luomiseen tai tanssiryhmien opettamiseen – näin he säilyttävät rakkaan harrastuksensa pitäen samalla huolta omasta terveydestään.